loading...
Klik hier voor de oude website

+ -
Navigator
X

Zonnestraal

Jaar: 2010
Afmeting: h 6500cm x b 9500 x d 150cm; doorsnede cirkels oplopend van 20cm tot 220cm met een diepte van 12,5cm tot 50cm
Materiaal: Spiegel acrylaat, lak, buigmultiplex en mdf.
In opdracht van Gemeente Apeldoorn;
Lokatie: Dalton basisschool ‘de Zonnewende’ te Apeldoorn.

Het kunstwerk sluit aan bij de naam van de school, ‘de Zonnewende’, en bij de architectuur ervan. De vorm van dit nieuwe gebouw is o.a. geïnspireerd op en voortgekomen uit de omgeving. De architect had een overgang op het oog van de stedelijke verticaliteit aan de rechterzijde (station) van het gebouw naar de horizontaliteit van de laagbouw en natuur ter linkerzijde. Verder zijn ruimte en licht centrale gedachten geweest in zijn ontwerp, waardoor er een binnenruimte is ontstaan die met zijn grote lichtstraat erboven voor het binnenvallen van voldoende daglicht zorgt.

Gevraagd een kunstwerk te ontwerpen dat in dit kader past, heb ik het volgende voorstel gedaan; een enkele zonnestraal of lichtbundel die schuin door genoemde lichtstraat binnenvalt en in de ruimte en op de binnenmuur zijn uitdrukking nalaat, in de vorm resp. van lensflair-cirkels zoals men die ook ziet op foto’s die tegen de zon in zijn genomen, en van lichtvlakken.
Van deze optische verschijnselen geef ik een gestileerde driedimensionale vertaling. De straal doorklieft de ruimte diagonaal. Het begin ervan ‘hangt’, het einde valt tegen de muur. Voor de diverse oppervlakken heb ik gekozen voor 3 verschillende kleuren spiegel. Het natuurlijke zonlicht zal door deze spiegels weerkaatst worden de ruimte in. De lichtinval verandert alnaargelang jaargetijde, weertype en uur van de dag en dus zal ook de weerkaatsing telkens verschillend zijn. Dit geeft het werk een dynamisch karakter, wat vooral op kinderen een prikkelende uitwerking heeft.
Ik heb voor drie verschillende kleuren gekozen: het koele blauw van het ochtendlicht, geel voor de middag en de warme goudtinten staan voor de avondzon. Als de kinderen in de spiegels kijken, zien zij zichzelf dus blauw, geel of goudkleurig.

CV