loading...
Klik hier voor de oude website

+ -
Navigator
X

Kring der Herinnering

Jaar: 2012
Afmetingen: doorsnede 2 meter hoogte 8 cm
Materiaal: beton, fullcolor print, pu hars
Lokatie: Larikshof (wijk Geitenkamp) te Arnhem

Kring der Herinnering

Een belangrijk onderdeel bij de herdenkingsceremonie is het leggen van een krans en/of bloemen.
Het afscheidnemen en eren van doden met bloemen was 4000 jaar geleden al
bekend. Het oudste rouwbloemwerk is ontdekt in graven van de Egyptische Farao’s.

Een krans drukt levenskracht of eeuwig leven uit. Een krans is een open cirkel. Een cirkel heeft geen begin of einde. Daarom gebruikt men kransen bij herdenkingen, als teken van oneindigheid - een mooi symbool voor het voornemen ‘Wij zullen dit nooit vergeten’.

Vandaar ook dat ik de krans heb genomen om mijn ontwerp voor het monument op te baseren. Het ontwerp van de krans is opgebouwd uit een groot aantal facetten die ingevuld zijn met een eigentijds, opvallend en warm kleurenschema.

Graag zou ik doormiddel van dit ontwerp ook een brug naar toekomstige generaties willen slaan. Daarom heb ik de kinderen uit de buurt een aandeel gegeven in het monument. Een krans wordt doorgaans samengesteld uit plantaardig materiaal. Kinderen van de scholen uit de buurt hebben takken, bloemen en bladeren getekend.
Deze kindertekeningen zijn grafisch verwerkt en bewerkt om ze vervolgens tot een kransvorm samen te stellen. Elk kleurvlakje van de krans word gevuld met een kindertekening van een bloem of blad.

In het centrum van de krans staat de datum 13 april 1945 een dag die een concrete verwijzing is naar de herdachte gebeurtenis, zodat ook mensen die hiermee
onbekend zijn, begrijpen waar het monument voor bestemd is.
Dit monument in de vorm van een krans is een ideële verwijzing en eerbetoon aan de gevallenen hier op de Geitenkamp.
Ik hoop met dit ontwerp voor het monument een bijzondere plek voor de jaarlijkse herdenking te geven waar mensen zich verbonden mee voelen. 

CV