« terug naar Werk

Vlinder boeket

Afmeting: H 270cm x b 270cm x d 70cm
Materiaal: Hout, neon, perspex en fullcolour print
Lokatie: ARTI (Radiotherapeutisch Instituut) te Arnhem

Er is mij gevraagd een kunstwerk te maken dat aansluit bij de themamiek ‘parken’ die ook aan de ontwerpen van deze renovatie ten grondslag ligt.
Mogelijk moest het iets worden dat in alle parken thuishoort, ongeacht de eigen sfeer van elk. Zo kwam ik op het idee iets te maken dat zich verplaatst naar al die parken, iets dat als het ware kan ‘uitwaaieren’. Zo’n idee kan vele gedaantes aannemen. Ik ben uitgekomen bij de vlinder. Vlinders verplaatsen zich van bloem naar bloem en van perk naar perk. Voor hen houdt de openbare ruimte zelfs niet op bij de grenzen van het park.

Het idee voorziet grofweg in een centraal punt en een omgeving. Het eerstgenoemde is de verzamelplaats van de vlinders vanwaaruit ze de ruimte verkennen. Dienovereenkomstig is het werk zelf opgebouwd: in meerdere lagen. Het begint in het platte vlak, waarna sommige vlinders zich losmaken van de muur en gaan uitzwermen in het gebouw. In het platte vlak zijn ze nog aardig natuurgetrouw, statisch, hun grafische vorm is opdruk. Naarmate ze meer loskomen, worden ze gestileerder, qua vorm en grafiek. In dat stadium wordt beweging toegevoegd, het ‘fladderen’ dat filmisch wordt gesuggereerd door een veelvoud van hun vleugelpaar. De contouren van de vleugels zijn nu geaccentueerd door verschillende kleuren neon. Samen vormen ze een groot bloemboeket. Zodra ze helemaal loskomen van het centrale werk, zijn de vleugels volledig in rozet geplaatst. Het zijn nu een soort kroonluchters of zwevende luchtbloemen geworden. Zo is hiermee ook in ideeel opzicht een ontwikkelingsgang in 3 stadia ontstaan: van tweedimensionale vlinders zoals die zich aan ons voordoen in de leerboeken biologie, via driedimensionale vlinders zoals wij ze in de werkelijkheid waarnemen, naar sprookjesvlinders, wezens van onze fantasie.

Ik heb me bij het concipiëren van dit object vooral ook laten leiden door de gedachte een positieve bijdrage te kunnen leveren aan het genezingsproces van de mensen die gebruikmaken van deze wachtruimte. Door de expressie en het verhaal dat het kunstwerk vertelt hoop ik de patiënten enige afleiding te geven bij het wachten, hun gedachten even op een ander spoor te zetten dan enkel dat van de behandeling.